Spojte se s námi


Různé

Pozor na polské kuřecí maso: V Evropě řádí nákaza salmonelou

Kuřecí maso patří mezi oblíbené základní potraviny. Je lehce stravitelné a obsahuje cenné bílkoviny. Je ale třeba si pohlídat jeho správnou přípravu. Jinak hrozí onemocnění salmonelou.

Publikováno

dne

Kuřecí maso patří mezi oblíbené potraviny. Je lehce stravitelné a obsahuje cenné bílkoviny. Je ale třeba si pohlídat jeho správnou přípravu. Jinak hrozí onemocnění salmonelou.

Taková malá a tak nebezpečná

Lékaři na infekčním oddělení nemocnic moc dobře vědí, co s lidským tělem udělá špatně propečené kuřecí maso. To pak nestihnete ani chodit do WC, jak vás to prohání. Na vině bývá bakterie Salmonella enteritidis, jež způsobuje nejčastější průjmové onemocnění dětí a dospělých zvané salmonelová enteritida.

Průjem, zvracení, horečka

Zdrojem této nepříjemné nemoci bývá nejčastěji kuřecí maso a vejce, případně majonéza, vaječné krémy, zmrzlina. Její inkubační doba je 8 až 48 hodin. Onemocnění se projevuje zvracením, horečkou, vodnatou až zelenou stolicí, bolestmi v břiše.

Nebezpečná je zejména dehydratace v důsledku průjmu, která může u vnímavějších jedinců vést až ke smrti. Ohrožené jsou hlavně malé děti do 5 let a senioři.

Nákaza salmonely v Evropě

V současné době se v řadě zemí Evropy objevila infekce salmonelou. Rakousko už má první oběť a 27 pacientů skončilo v nemocnici. Stovku pacientů registrují Německo, Dánsko, Francie, Nizozemsko, Norsko a Velká Británie.

Rakouská AGES (Agentura pro bezpečnost potravin) sdělila, že za zdroj nákazy je možné považovat levné kuřecí maso z Polska, určené pro kebabové špízy. Statistika jinak říká, že v celé Evropě bylo v roce 2022 vyrobeno na 400 tun kebabu.

Jak předejít nákaze salmonelou

Na kuřecí maso je třeba pohlížet tak, že může obsahovat bakterie salmonely. Je proto třeba s ním opatrně pracovat. Doporučuje se ho neoplachovat pod tekoucí vodou, protože odlétávající kapičky vody mohou kontaminovat vše ve svém dosahu.

Kuřecí maso je nutné dobře tepelně zpracovat. Nebezpečné jsou v tomto ohledu minutková jídla, kde se příprava jídla počítá opravdu na minuty. Maso z kuřete byste přitom měli tepelně upravovat minimálně půl hodiny a více, abyste měli jistotu, že jsou v něm případné mikroorganismy zničené.

Na toto je potřeba dávat pozor při grilování masa, ať už na klasickém dřevěném uhlí nebo na elektrickém grilu.

Zdroje: CNN Prima News; Wikiskripta.eu

Oblíbené