Spojte se s námi


Lifestyle

Pepper X je oficiálně novou nejpálivější papričkou na světě! Na stupnici pálivosti může dosáhnout neuvěřitelné hranice

Carolina Reaper už není nejpálivější papričkou na světě! Tou se stala paprička odrůdy Pepper X, která ostatně existuje už několik let. Až nyní byla ale definitivně uznána za tu nejostřejší na světě. Ed Currie tak má další zápis v Guinnessově knize rekordů.

Publikováno

dne

Carolina Reaper už není nejpálivější papričkou na světě! Tou se stala paprička odrůdy Pepper X, která ostatně existuje už několik let. Až nyní byla ale definitivně uznána za tu nejostřejší na světě. Ed Currie tak má další zápis v Guinnessově knize rekordů.

Když Ed Currie poprvé ochutnal nově vyšlechtěnou papričku Pepper X, popsal to jako zážitek, který mu „zahřál nejen srdce“. Ta totiž překonala pálivost dosavadního rekordmana s názvem Carolina Reaper a získala titul nejostřejší papričky na světě.

Pepper X přitom existuje už deset let, právě tehdy totiž Ed Currie začal s jejím šlechtěním. A jak tato nová odrůda vlastně vznikla?

Ed Currie, jakožto zakladatel společnosti PuckerButt Pepper Company, zkřížil Carolinu Reaper s jinou odrůdou, kterou ale blíže nespecifikoval. Tohle tajemství si rozhodl uchovat sám pro sebe.

Nutno podotknout, právě slavná Carolina Reaper je rovněž dílem Currieho. Ten se tedy dočkal dalšího zápisu do Guinnessovy knihy rekordů. Pro vyšlechtění Pepper X každopádně musel využít své znalosti botaniky, genetiky a chemie.

Podle testů provedených na Winthrop University v Jižní Karolíně dosahuje hodnoty 2,69 milionu SHU. Právě pálivost papriček se měří v tzv. Scovilleových jednotkách (SHU), což vyjadřuje množství kapsaicinu, látky zodpovědné za pálivost, obsažené v paprice.

Tisíckrát pálivější než jalapeño!

Dlužno dodat, tato stupnice byla vyvinuta americkým chemikem Wilburem Scovillem v roce 1912. Jednotlivé kusy Pepper X nicméně mohou atakovat hranici až 3 milionů SHU.

Pro srovnání, papričky jalapeño obvykle dosahují hodnoty ve výši 2,5 až 10 tisíc SHU. V restauračních zařízeních se pochopitelně převážně setkáváme s papričkami právě nižší hodnoty.

Pepper X je tedy tisíckrát pálivější než jalapeño. Jak už výše píšeme, dosavadním rekordmanem byla Carolina Reaper. Ta v průměru sice dosahuje „pouze“ 1,64 milionu SHU. Obecně se ale udává, že tyto papričky dokáží atakovat hranici až 2,2 milionu SHU.

Ed Currie si pochopitelně nechal záležet také na chuti, ovšem co do pálivosti je Pepper X prý až třikrát intenzivnější než Carolina Reaper. A člověka je schopna pálit minimálně ještě dvě hodiny po pozření.

„Ed choval Pepper X na své farmě po více než 10 let, křížil ho s některými svými nejostřejšími paprikami, aby zvýšil její obsah kapsaicinu,“ stojí na oficiálním webu Guinnessovy knihy rekordů.

Zdroje: CNN, NPR, New Scientist

Oblíbené