Zajímavosti
Olomoucké tvarůžky se za staletí staly tradičním pokrmem. Jejich název si uzmuli olomoučtí obchodníci
Olomoucké tvarůžky patří mezi tradiční kulinářské skvosty. V České republice o nich slyšel zřejmě každý, avšak ne každý je ochutnal. Přitom mají velmi dlouhou historii. A proč jsou olomoucké, když vůbec z hanácké metropole nepocházejí?
Olomoucké tvarůžky patří mezi tradiční kulinářské skvosty. V České republice o nich slyšel zřejmě každý, avšak ne každý je ochutnal. Přitom mají velmi dlouhou historii. A proč jsou olomoucké, když vůbec z hanácké metropole nepocházejí?
Jen málo lokálních potravin získalo takovou známost napříč celou republikou. Mimo to jsou Olomoucké tvarůžky zřejmě jako jediný pokrm proslulé svým nenapodobitelným a jedinečným aromatem.
Produkt, který se vyrábí na nejsevernějším cípu Hané, tedy v moravských Lošticích, má dlouholetou tradici. Tak dlouhou, že to může leckoho překvapit. A v regionu jsou na to náležitě hrdí.
Vždyť populární tvargle, jak se jinak tvarůžkům říká, mají ve městě i své muzeum. V okolí na ně narazíte na každém rohu, dost možná v každé restauraci či každém bistru. Ostatně se jedná o kulinářskou specialitu, která se hodí ke všemu a kterou lze v kuchyni využít na mnoho způsobů.
Proč jsou Olomoucké tvarůžky olomoucké a jaká je jejich historie?
Olomouc je krásné město, které toho může hodně nabídnout. Například orloj, druhou největší památkovou zónu. Jak už ale bylo zmíněno, tvarůžky nejsou jednou z těch věcí, která z hanácké metropole pochází, třebaže název může napovídat něco jiného.
Hanácká specialita se nyní vyrábí v Lošticích, nicméně historie tohoto proslulého pokrmu je bohatá. Neví se přesně, kdy se objevily na jídelníčku, nicméně nejstarší zprávy je uvádějí jako běžné jídlo již v roce 1452, třebaže pojmenování „tvarůžky“ se poprvé objevilo v soupisu pozůstalosti z Olomouce z roku 1583.
Alespoň o tom informují oficiální stránky věnované populárnímu regionálnímu produktu. „Olomoucké trhy, anebo olomoučtí obchodníci pak doplnili název na olomoucké tvarůžky, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích jako selské tvarůžky,“ stojí v textu věnovaném historii pokrmu.
Pevné místo na jídelníčku si dle všeho vydobyly na přelomu 17. a 18. století. Na začátku 17. století se o nich dokonce mluvilo jako o jednom z platidel. Za zmínku stojí, že se tvarůžky objevily na světové výstavě ve Vídni v roce 1872, po čemž se proslavily v Evropě.
Co se pak týká Loštic, tak v nich se tradiční produkt vyrábí od roku 1876. Začal s tím Josef Wessels, po kterém ve výrobě pokračovali a dodnes pokračují jeho potomci. Jméno Olomoucké tvarůžky je odvozeno podle slavných olomouckých trhů.
Zdroj: Olomoucké tvarůžky
-
Filmy a seriálypřed 6 dny
Krimi série Studna: Tělo nalezené ve studni a ohořelé torzo Máni šokovalo nejen sousedy, ale také detektiva. Podezřelým je přeživší Slávek
-
Filmy a seriálypřed 2 týdny
Krimi série Studna: Slávek už má plné zuby otcova chování, rodinné neshody jsou na denním pořádku
-
Reality showpřed 2 týdny
Jak pokračuje vztah Bachelora Jana a studentky Sabiny? Stále si na sebe zvykají a pracují na vzájemné komunikaci
-
Cestovánípřed 7 dny
Česko má jedinou papouščí ZOO v Evropě. Přes 250 exotických papoušků můžete vidět v Bošovicích