Spojte se s námi


Zajímavosti

Olomoucké tvarůžky se za staletí staly tradičním pokrmem. Jejich název si uzmuli olomoučtí obchodníci

Olomoucké tvarůžky patří mezi tradiční kulinářské skvosty. V České republice o nich slyšel zřejmě každý, avšak ne každý je ochutnal. Přitom mají velmi dlouhou historii. A proč jsou olomoucké, když vůbec z hanácké metropole nepocházejí?

Publikováno

dne

Olomoucké tvarůžky patří mezi tradiční kulinářské skvosty. V České republice o nich slyšel zřejmě každý, avšak ne každý je ochutnal. Přitom mají velmi dlouhou historii. A proč jsou olomoucké, když vůbec z hanácké metropole nepocházejí?

Jen málo lokálních potravin získalo takovou známost napříč celou republikou. Mimo to jsou Olomoucké tvarůžky zřejmě jako jediný pokrm proslulé svým nenapodobitelným a jedinečným aromatem.

Produkt, který se vyrábí na nejsevernějším cípu Hané, tedy v moravských Lošticích, má dlouholetou tradici. Tak dlouhou, že to může leckoho překvapit. A v regionu jsou na to náležitě hrdí.

Vždyť populární tvargle, jak se jinak tvarůžkům říká, mají ve městě i své muzeum. V okolí na ně narazíte na každém rohu, dost možná v každé restauraci či každém bistru. Ostatně se jedná o kulinářskou specialitu, která se hodí ke všemu a kterou lze v kuchyni využít na mnoho způsobů.

Proč jsou Olomoucké tvarůžky olomoucké a jaká je jejich historie?

Olomouc je krásné město, které toho může hodně nabídnout. Například orloj, druhou největší památkovou zónu. Jak už ale bylo zmíněno, tvarůžky nejsou jednou z těch věcí, která z hanácké metropole pochází, třebaže název může napovídat něco jiného.

Hanácká specialita se nyní vyrábí v Lošticích, nicméně historie tohoto proslulého pokrmu je bohatá. Neví se přesně, kdy se objevily na jídelníčku, nicméně nejstarší zprávy je uvádějí jako běžné jídlo již v roce 1452, třebaže pojmenování „tvarůžky“ se poprvé objevilo v soupisu pozůstalosti z Olomouce z roku 1583.

Alespoň o tom informují oficiální stránky věnované populárnímu regionálnímu produktu. „Olomoucké trhy, anebo olomoučtí obchodníci pak doplnili název na olomoucké tvarůžky, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích jako selské tvarůžky,“ stojí v textu věnovaném historii pokrmu.

Pevné místo na jídelníčku si dle všeho vydobyly na přelomu 17. a 18. století. Na začátku 17. století se o nich dokonce mluvilo jako o jednom z platidel. Za zmínku stojí, že se tvarůžky objevily na světové výstavě ve Vídni v roce 1872, po čemž se proslavily v Evropě.

Co se pak týká Loštic, tak v nich se tradiční produkt vyrábí od roku 1876. Začal s tím Josef Wessels, po kterém ve výrobě pokračovali a dodnes pokračují jeho potomci. Jméno Olomoucké tvarůžky je odvozeno podle slavných olomouckých trhů.

Zdroj: Olomoucké tvarůžky

Oblíbené