Spojte se s námi


Novinky

Rakušan chce bojovat s pandemií nenávisti. Česká republika musí být pro všechny občany bezpečná, říká

Publikováno

dne

Praha je v posledních dnech častým středobodem demonstrací proti koronavirovým opatřením. Transparenty demonstrantů často mají výhružný podtext, dokonce se objevila šibenice, kde mají podle protestujících občanů viset vlastizrádci. Ministr vnitra podobné chování označil jako pandemii nenávisti, hodlá ji řešit.

Hnutí Chcípl PES svolalo v Praze další protesty. Na úterní demonstraci proti pandemickému zákonu se dokonce objevila dřevěná maketa šibenice s výhružným vzkazem, podle kterého všichni vlastizrádci skončí na šibenici.

Policii tato maketa nikterak nepohoršila, prý se nejedná o protiprávní protesty. Ani v minulosti makety šibenic nebyly hodnoceny jako přestupek. Brzy by tomu ale mohlo být jinak. Alespoň se o to chce zasadit ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Odborníci na našem ministerstvu šibeniční exces vyhodnocují a následně navrhnou konkrétní kroky, jak sjednotit přístup příslušných orgánů k takovýmto incidentům. Nechceme omezit svobodu slova a shromažďován, musíme se ale jako společnost umět bránit extremistům, kteří překračují zmiňovanou hranici civilizovaného světa,“ vyjádřil se Rakušan na svém blogu.

Požádá proto nového policejního prezidenta o to, aby mezi priority své koncepce zahrnul boj s trestnou činností z nenávisti ve virtuálním i reálném světě. Šibenice na náměstí podle něj odkazuje na hlubší společenský problém.

„Pandemie nenávisti totiž bují zejména v internetovém prostoru a na sociálních sítích. Na ministerstvu už připravujeme plán, jak zmírnit následky tohoto hlubšího problému, jak se účinně bránit úmyslně šířeným dezinformacím, které nás cíleně rozdělují a znevěrohodňují obecné pravdy i důvěru v instituce státu,“ dodal Rakušan.

Na Twitteru pak Rakušan zmínil, že Česká republika je svobodným státem, v němž každý může projevovat názor, musí to ale být podmíněno tím, že všichni občané budou v bezpečí a nebude jim vyhrožováno smrtí.

Majitele šibenice na závěr ministr vnitra vyzval ke konkrétnosti, tedy aby prozradil, koho chce za co pověsit.

Zdroj: Aktuálně.cz, Twitter

Oblíbené