Spojte se s námi


Cestování

Bude mít Česká republika nový národní park? Koalice Spolu a Pirátů má jasný plán

Publikováno

dne

Můžeme očekávat nový přírůstek do rodiny? Koalice Spolu a Pirátů plánuje vyhlásit hned dva nové národní parky. O jaké oblasti se jedná a kdy bychom se vlastně vyhlášení nových národních parků mohli dočkat?

Šumava, Podyjí, České Švýcarsko a Krkonošský národní park. Aktuálně, jak asi všichni dobře víme, disponuje Česká republika čtyřmi národními parky. Nejstarší je ten poslední jmenovaný. Právě Krkonoše byly národním parkem vyhlášeny už v roce 1963!

Na další přírůstky si však naše země musela počkat bezmála dalších třicet let. V roce 1991 byl národním parkem číslo 2 vyhlášena Šumava, o několik měsíců později, také Podyjí.

Nejmladším je tedy České Švýcarsko s datem vyhlášení k 1. lednu 2000. Koalice Spolu a Pirátů však mají zamýšlejí rozšíření tohoto počtu. Nejžhavějšími kandidáty momentálně jsou Křivoklátsko a Soutok, známý také jako Moravská Amazonie.

A právě Křivoklátsko je jednou z nejnavštěvovanější oblastí naší země, žije zde také spousta ohrožených druhů. Cesta k vyhlášení nových národních parků ovšem bude velmi obtížná, starostové na Křivoklátsku totiž proti parku protestují a nesouhlasí s tímto plánem.

Podle Agentury ochrany přírody a krajiny jde o největší komplex lužních lesů ve střední Evropě. Křivoklátsko lze bezpochyby označit za jednu z nejkrásnějších oblastí České republiky. Ten, kdo již tuto oblast navštívil určitě ví své.

Na webu Aktuálně dokonce píší, že podle koaliční smlouvy se mají Křivoklátsko a Soutok během čtyř následujících let stát národními parky.

Zdroje: MŽP, Aktuálně

Oblíbené