Spojte se s námi


Novinky

Nacházíme se momentálně v poslední vlně Covidu-19? Lidé nevěří vládě ani odborníkům, říká Konvalinka

Publikováno

dne

Nechat se očkovat či nikoliv? To je otázka, která momentálně trápí nejen občany České republiky, ale také samotnou vládu. Jan Konvalinka naznačuje, že ani vysoká proočkovanost nemusí zaručit lehčí průběh nemoci. V rozhovoru pro DVTV však připomíná mnohé.

Přestože mnozí odborníci v létě předpovídali, že podzimní vlna Covidu-19 nebude mít tak závažné následky, děje se momentálně přesný opak. V nemocničních zařízeních se nachází lidé ve vážném stavu a naplánované operace se v důsledku toho stále musejí přesouvat.

V rozhovoru pro DVTV se o aktuální situaci rozpovídal Jan Konvalinka, český biochemik a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

„Nebudu dělat generála po bitvě, s kolegy jsme čekali, že podzimní vlna přjde, leč jsem ji teda nečekal tak vysokou,“ řekl Konvalinka v rozhovoru pro DVTV.

„Mysleli jsme, že díky vysoké proočkovanosti a promořenosti bude méně těch lidí, kteří se nacházejí ve vážném stavu. To se zatím nepotvrzuje, respektive je jich velmi málo a není to nikterak výrazné,“ doplňuje.

„Podle našich dat máme 60 % lidí plně očkovaných, jenže nevíme kolik je lidí, kteří si přestože jsou očkovaní prošli touto chorobou. Nevíme, kolik z nich můžeme počítat dohromady. A to, že to nevíme je průšvih a určitě bychom to měli vědět,“ vysvětluje.

Konvalinka ostatně tohle dává za vinu vládě, která podle něj nepostupovala tak, jak by měla. Český biochemik připomíná, že se neudělalo dost proto, aby byla dostatečná proočkovanost a rovněž prý není v pořádku, že řada seniorů stále neobdržela třetí dávku vakcíny.

Objektivně zřejmě lze uznat, že mnoho návrhů dosavadní vláda v čele s Andrejem Babišem jednoduše smetla ze stolu. A byli to právě Piráti, kteří v uplynulých měsících poskytli vládě velké množství dat a možných řešení.

Když k tomu posléze připočteme i zmatek, který se ve vládě zejména v minulém roce odehrával, nelze se příliš divit tomu, že stále existuje velké množství lidí, kteří vládě České republiky zkrátka nevěří.

Do budoucna je také možné, že nová vláda při zhoršující se situaci bude chtít zavést povinné očkování, byť Petr Fiala v nedávném čase naznačoval opak.

Zdroje: DVTV, iDnes

Oblíbené