Spojte se s námi


Novinky

Putin se chce stále zmocnit většiny ukrajinského území. Jaké má podle amerických tajných služeb šance?

Publikováno

dne

Už více než čtyři měsíce trvá ruská invaze na Ukrajinu. Rusko však postupuje mnohem pomaleji, než by si přálo. Podle ředitelky americké tajné služby Avril Hainesové však cíle Vladimira Putina zůstávají stále stejné, chce zabrat většinu Ukrajiny.

Informace o chystaném ruském útoku na Ukrajinu se dostaly na povrch s nemalým časovým předstihem. Leckdo je však zpochybňoval. Český prezident Miloš Zeman například prohlásil, že Rusko rozhodně žádný útok nechystá a že je to blamáž pro americké tajné služby.

Jenže poté přišel 24. únor a spolu s ním i začátek ruské invaze, kterou Rusko označuje jako speciální vojenskou operaci, jejímž cílem je odstranit fašistickou vládu, která ohrožuje ruskou bezpečnost.

Proti ruské invazi se ohradil i prezident Zeman. Ukrajina se dočkala velmi rychlé podpory, zejména morální a materiální. Do vojenského konfliktu však nikdo jiný nezasáhl, maximálně některé státy umožnily dobrovolnou a beztrestnou účast v konfliktu.

Od začátku ruské agrese už uplynuly čtyři měsíce, Ukrajina prozatím zvládá své území bránit mnohem lépe, než kdekdo předvídal. Rusko je ze situace znepokojeno, věřilo a doufalo v rychlý postup, opak se ovšem stal pravdou.

To nicméně ruského prezidenta Vladimira Putina nikterak nepřimělo zamýšlet nad ústupem. „Putin se stále chce zmocnit většiny Ukrajiny, jeho síly jsou však v konfliktu natolik degradovány, že pravděpodobně mohou dosáhnout jen postupných zisků,“ vyjádřila se ředitelka americké tajné služby Avril Hainesová podle agentury Reuters.

Podle Hainesové ruský postoj k Západu přitvrzuje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si přeje, aby válka skončila do konce roku, jenže odhady amerických tajných služeb napovídají, že se to nemusí podařit.

Zdroj: Reuters, BBC

Oblíbené