Spojte se s námi


Novinky

Fiala: Evropa je krok od války, nesmíme ukázat jakoukoliv slabost

Publikováno

dne

Rusko-ukrajinský konflikt začíná být nejen pro Českou republiku, nýbrž i pro celou Evropu značně znepokojivý. Vladimir Putin nejenže roztrhl mírovou dohodu, ale také vyslal na ukrajinské hranice téměř 150 tisíc vojáků. K celé záležitosti se také vyjádřil český premiér Petr Fiala.

V úterý dopoledne pronesl premiér České republiky na půdě Poslanecké Sněmovny svůj projev na téma rusko-ukrajinského konfliktu.

Podle něj se totiž krize spojená s tímto konfliktem bytostně dotýká i České republiky, a to v tom smyslu, že Putinovy pokusy o oživení SSSR neskončí pouze na východě Ukrajiny.

„My ten vývoj, který sledujeme, nemůžeme v žádném případě ignorovat. Nemůžeme před ním zavírat oči, tvářit se, že se nás to netýká. Musíme jasnými slovy pojmenovávat, že Evropa je v tuto chvíli krok od války,“ řekl Fiala ve svém proslovu, jehož slova ocitovaly Seznam Zprávy.

Putinovým hlavním požadavkem pak také je, aby Západ zaručil, že se Ukrajina nepřipojí k NATO. Pakliže by se totiž Ukrajina k této alianci připojila a rozhodla se prostřednictvím tvrdého boje získat Krym nazpět, bude do rusko-ukrajinského konfliktu vtažena celá Evropa.

Vysláním ozbrojených sil na východ Ukrajiny však Rusko porušilo Budapešťské memorandum z roku 1994, v němž se Rusové zavázali respektovat Ukrajinu co do její suverenity a územní celistvosti. Putin totiž také oznámil, že zemi se 44 miliony obyvatel nepovažuje za řádný stát, nýbrž za pouhou loutku Západu.

EU je nicméně připravena udělit Rusku nemalé sankce a v neposlední řadě také tvrdý trest. EU rovněž pracuje na snížení energetické závislosti na Rusku, přičemž jsou připraveny dodávky energetických surovin z jiných zemí.

Aktuální situace v Evropě tedy jednoznačně vzbuzuje strach a vytváří značný neklid. Premiér Fiala taktéž prohlásil, že nesmíme projevit jakoukoliv slabost, a to právě co do spolupráce s EU a USA. Nutno podotknout, útok na Ukrajinu by totiž znamenal ohrožení bezpečnostní struktury celé Evropy.

Zdroje: Petr Fiala – Twitter, BBC, Seznam Zprávy

Oblíbené