Spojte se s námi


Novinky

Ideální vakcína pro „odmítače“, tvrdí vědec. Novavax podpořil i Vlastimil Válek

Publikováno

dne

Zdravější látky nebo vyšší účinnost. Nová vakcína Novavax podle mnohých expertů slibuje mnohé. Jedná se zároveň o dobrou zprávu také pro všechny „odmítače“? To je momentálně těžké určit, novou vakcínu však podporuje i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Český ministr zdravotnictví před nedávným časem uvedl, že velké procento lidí, kteří stále ještě nejsou naočkovaní, mají strach z geneticky upravených vakcín mRNA od Pfizeru nebo Moderny.

Nová vakcína však má být oproti těmto vakcínám rozdílný, a to především proto, že látky v ní obsažené fungují stejně jako vakcíny proti běžné chřipce. Tento fakt ostatně připomenul v rozhovoru pro Aktuálně vakcinolog Marek Petráš.

„Tato vakcína je antigenní, je tedy podobná očkovacím látkám, které známe z minulosti. Ty nové, mRNA vakcíny, nám neposkytují spike protein, ale jen informaci o něm. Jinými slovy, naše buňky nejprve zpracují informaci podanou ve vakcíně, a na základě této informace si protein samy vytvoří,“ řekl Petráš v rozhovoru pro Aktuálně.

„V případě vakcíny od firmy Novavax byl tento protein vytvořen dopředu laboratorně. Člověk ho dostane už v momentu očkování,“ doplňuje.

Dále také zmiňuje, že díky výše uvedené podobnosti s vakcínami, které známe již z minulosti, si můžeme udělat reálnou představu o tom, jak dlouho potrvá její ochrana a jaké naopak budou její nežádoucí účinky.

Vakcína Novavax se má vyrábět ve dvou různých zařízeních. V Evropě bude vakcína vyráběna pod obchodním názvem Nuvaxovid, přičemž dalším místem pro výrobu bude indický institut Serum. V tomto případě bude vakcína známa pod názvem Covovax.

Podle WHO se však očkování prostřednictvím této vakcíny nedoporučuje osobám mladším osmnácti let, jelikož stále nejsou k dispozici ona klinická data.

WHO také tvrdí, že ač nelze jednotlivé vakcíny mezi sebou porovnávat (kvůli různým přístupům použitým při navrhování příslušných studií), jsou všechny vakcíny bezpečné a stoprocentně připravené na boj s pandemií koronaviru.

WHO zároveň odhaduje úspěšnost vakcíny okolo 90 %, a to i v souvislosti s bojem proti nejrůznějším mutacím, například proti omikronu.

Nová vakcína, která ostatně díky svým vlastnostem jde mimo onen mainstreamový proud, bude v České republice dostupná už na konci února, respektive na přelomu února a března. Dále samozřejmě není určena pro nově očkované, ale půjde použít i pro aplikaci třetí dávky.

Zdroje: WHO, Aktuálně

Oblíbené