Spojte se s námi


Novinky

Nerudová na vzestupu! Babiš by na ni ve druhém kole nestačil, porazil by jej i Pavel

Prezidentské volby se kvapem blíží a tak nyní dostáváme pravidelně jeden volební model za druhým. Nyní jej zveřejnila agentura Median, podle níž by vyhrála Danuše Nerudová. Naopak by pohořel Andrej Babiš.

Publikováno

dne

Prezidentské volby se kvapem blíží a tak nyní dostáváme pravidelně jeden volební model za druhým. Nyní jej zveřejnila agentura Median, podle níž by vyhrála Danuše Nerudová. Naopak by pohořel Andrej Babiš.

Na konci listopadu vydala společnost Ipsos průzkum, podle něhož by vyhrál první kolo prezidentských voleb bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Už podle tohoto průzkumu byl ovšem větší potenciál zmíněn u Petra Pavla a Danuše Nerudové.

Nyní se se svým volebním modelem představila uznávaná agentura Median. Prezentace tohoto modelu vyšla na 14 stránkách, což jen dokazuje jeho propracovanost.

Průzkum Medianu skončil překvapivým výsledkem. Vůbec poprvé se totiž dostala do čela Nerudová, které bylo dosud přisuzováno druhé či třetí místo. Volilo by ji až 28 procent respondentů.

Na druhém místě se umístil Babiš s 26,5 procenty, třetí místo by podle průzkumu zbylo na Pavla, jehož by volilo 23,5 procent účastníků průzkumu.

Z tohoto volebního modelu mimo jiné vyplývá i to, že Nerudová má největší volební potenciál (41,5 procent). Lépe než Babiš je na tom i Pavel (39 procent). Nejvyšší volební jádro však má právě Babiš (19 procent), dále Nerudová (15 procent) a Pavel (15 procent).

Median rovnou myslel i na druhé kolo a respondenti by ve druhém kole proti Babišovi volili jak Nerudovou (60 procent hlasů), tak Pavla (59 procent hlasů). Těsně by Babiše porazili i Pavel Fischer či Marek Hilšer (oba 52 procent).

Fischer ani Hilšer by se přitom v prvním kole neměly dostat ani na 10 procent. Lépe na tom je však Fischer s 5,5 procenty.

Průzkumu se zúčastnilo 1010 respondentů starších 18 let. Určitě jich půjde volit 62 procent, hned 12,5 procenta odmítá jít volit, 7,5 procenta respondentů se ještě nerozhodlo.

Zdroj: Median, Ipsos

Oblíbené