Historie
Když nebylo co do úst: Lidé v období hladomoru jedli rostliny či zvířata
Představte si, že nemáte co do úst. A to ani pro sebe a ani pro dvé děti. V tu chvíli byste jistě dali všechno za to, abyste našli něco k jídlu. Není divu, že v dobách hladomoru lidé vyhledávali nejrůznější a dokonce i extrémní potraviny.
Představte si, že nemáte co do úst. A to ani pro sebe a ani pro dvé děti. V tu chvíli byste jistě dali všechno za to, abyste našli něco k jídlu. Není divu, že v dobách hladomoru lidé vyhledávali nejrůznější a dokonce i extrémní potraviny.
Stejně jako dnes, i v dobách středověku lidem nepřálo počasí, a to mělo vliv na úrodu, která byla často opravdu nedostatečná. Jednou přišla povodeň, potom řádilo sucho nebo hlodavci a hmyz.
Velmi vážné období nastalo, když přišly války. Vojska plenila pole, brala lidem zásoby a po válce docházelo k šíření nakažlivých nemocí, což hojnosti vůbec neprospívalo. Tím se zvyšovalo riziko vzniku hladomoru.
Lidé nejvíce trpěli hlady od konce zimy do jara. V této době konzumovali hlavně to, co našli v přírodě a v lese. Byly to nejrůznější saláty, pučálka nebo různé nádivky z jarních bylinek.
Je libo ježka nebo bobra?
V případě nouze se lidé nebáli jít až do krajností a konzumovali ptactvo, raky i bobry. Nestrachovali se ani pochoutek z ježků, syslů, kun nebo veverek. I tato roztomilá zvířata se hladoví lidé neštítili naservírovat na talíř.
V době velkého hladu se jedly také medvědí paznehty, které se objevovaly i na stolech šlechty. Vařila se také kopřivová polévka a v době velké krize se jedl písek a listy, což se praktikuje hlavně v Africe.
V Německu lidé v období středověku a raného novověku konzumovali žáby a hlemýždě, což není neobvyklé ani v dnešní době. Na stolech se tyto lahůdky objevují často a dokonce při slavnostních příležitostech.
Mouka se vyráběla z žaludů
Lidé v dobách hladomoru maximálně využívali dary lesa. Sbírali houby, lesní ovoce, ale také bukvice a žaludy, ze kterých připravovali mouku, která nahrazovala mouku pšeničnou.
V dobách největšího hladu se lidé neobávali konzumovat koně, psy, kočky nebo dokonce krysy, které se potulovaly po ulicích. Bylo to v době, kdy docházelo maso a šlo o velmi cenný zdroj potřebných bílkovin.
Zdroje: Stoplusjednička, ProŽeny, Refresher
-
Cestovánípřed 2 týdny
Podhorské malé město s válečným opevněním a významným poutním místem s klášterem. Nejen tím jsou Králíky
-
Reality showpřed 9 hodin
Fanoušci reality show budou mít žně! Vrací se Bachelor i Farma
-
Různépřed 1 týdnem
Velikonoce, tradice a pověry
-
Různépřed 2 týdny
Účastníci Survivora jsou zpátky v Česku, ale diváci stále neví, kdo si odnese trofej pro vítěze. Podle Ondřeje Novotného se vyplatí dívat se až do konce