Spojte se s námi


Celebrity

Zdeněk Pohlreich slaví 66. narozeniny. Připomeňte si jeho největší kuchařské úspěchy

Zdeněk Pohlreich je zřejmě nejznámější český šéfkuchař. Proslavil se zejména úspěšnou televizní sérií Ano, šéfe!, na obrazovkách jste jej ale mohli zaznamenat i v řadě dalších pořadů. Nyní Pohlreich slaví 66. narozeniny.

Publikováno

dne

Zdeněk Pohlreich je zřejmě nejznámější český šéfkuchař. Proslavil se zejména úspěšnou televizní sérií Ano, šéfe!, na obrazovkách jste jej ale mohli zaznamenat i v řadě dalších pořadů. Nyní Pohlreich slaví 66. narozeniny.

Zdeněk Pohlreich se narodil 10. dubna 1957 v Praze. Na dráhu vaření se vydal v období střední školy nástupem do učebního oboru kuchař. Takto si volil pouze cestu nejmenšího odporu, kuchařina jej zpočátku totiž vůbec nebavila.

Po vyučení nastoupil jako pomocná síla do pražského hotelu Stop, což byla jeho první kuchařská praxe. Po emigraci na konci 80. let do Nizozemska se kuchařskému povolání vyhýbal, aby se k němu znovu vrátil po přesunu do australského Adelaide. Zde pracoval na pozici sous-chef v restauraci La Guillotine, ve které se postupem času vypracoval až na pozici šéfkuchaře.

Po návratu do České republiky postupně pracoval v hotelech Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS a Marriott. V roce 2007 pak přišel zlom, když už zkušený Pohlreich založil dnes slavnou restauraci Café Imperial.

Vzhledem k rychlému úspěchu přišlo rozšiřování, a tak Pohlreich založil dále italskou restauraci Divinis, podílel se na provozu japonské restaurace Yamato nebo vlastní české bistro Next Door by Imperial.

Největší úspěch ale Zdeněk Pohlreich udělal v televizi, a to konkrétně díky formátu pořadu Ano, šéfe! jenž se vysílal dlouhých devět let. V tomto pořadu se snažil za krátkou dobu kompletně překonat provoz konkrétní restaurace, aby z ní vytvořil prosperující podnik. K tomuto je ještě nutné přičíst pořad Už dost, šéfe! ve kterém se do těchto restaurací po delší době vrací.

Pohlreich se obrazovkám nevyhýbá, a tak je s ním natočeno několik dalších pořadů. Za zmínku stojí Na nože!, Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem, Teď vaří šéf!, Rozpal to šéfe! nebo Pohlreichův souboj restaurací.

Kromě toho je Pohlreich, jako většina ostatních kuchařů, činným ve psaná knížek Několik z nich navazuje na jeho úspěšné pořady. Pro tento účel si také založil nakladatelství Sevruga.

Zdeněk Pohlreich se snaží vést osvětu ohledně správného stylu vaření i nyní, a tak učí na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze a pořádá řadu kurzů a seminářů pro vybrané kuchaře i pro širokou veřejnost.

Zdroj: Zdeněk Pohlreich, Prima

Oblíbené