Spojte se s námi


Cestování

Nejdražší káva na světě se vyrábí z trusu zvířat

Publikováno

dne

Říká vám něco cibetková káva? Je to nejdražší a gurmány nejvyhledávanější káva. Pochází z Indonésie, kde ji znají pod názvem Kopi Luwak. Kopi znamená v překladu káva a luwak označuje cibetkovitou šelmu, kterou by jsme u nás připodobnili kočce. Říká se jí Oviječ skrvnitý a žije v horách. Během dne na ni ale moc nenarazíte, je to spíše noční zvíře. Vyskytuje se také v Malajsii a na Filipínách.

Mezi její oblíbenou pochutinu patří kávové bobule, konkrétně jejich dužina. Neporušené kávové zrno pak vyloučí. Trávicí šťávy způsobí fermentaci kávových pecek, která se následně projeví na finální chuti.

Při určování ceny a kvality hodně záleží na tom, zda-li káva pochází od volně žijících cibetek nebo těch již chovaných. Cibetky mají velmi mlsné jazýčky a jedí jen ty nejzralejší kávové třešně. Tento faktor určuje kvalitu nejlepší kávy.

Cenu také navyšuje zdlouhavý proces výroby této kávy. Už jen najít odpovídající množství trusu, které se nachází převážně v hustém křoví v horách, trvá poměrně dlouho. Zrnka kávy se musí nejdříve opláchnout v horských říčkách, pak se musí usušit a následně upražit.

Cibetková kává má díky přírodnímu zpracování v těle zvířete silnější aroma a po upražení je více olejnatá. Má čokoládovou nebo karamelovou chuť bez typicky kávové hořkosti.

Pokud by jste rádi tuto kávu vyzkoušeli a máte možnost si ji sami namlít, kupte si raději zrno. Káva se připravuje při teplotě vody okolo 95 °C. Správné skladování pak dopomůže k uchování její chuti a vůně.

V obchodě zaplatíte za 50g pravé cibetkové kávy zhruba okolo 800 – 1000 Kč. Dejte si pozor na nabízené levnější varianty této kávy na internetu. Většinou obsahuje pouze 5-10 % skutečné cibetkové kávy.

Zdroj: iReceptář, Wikipedia

Oblíbené