Spojte se s námi


Kultura

Mnichovský Oktoberfest aneb Když pivo teče mnohamilionovým proudem

Oktoberfest v Mnichově je jedním z největších folklórních festivalů na světě, který každoročně přiláká přes 6 milionů návštěvníků. Pivní festival začíná v polovině září a pokračuje do první neděle v říjnu, trvá 16–18 dní. Je mimořádně oblíbený mezi místními obyvateli i zahraničními turisty a pro ekonomiku země generuje 1,25 miliardy eur ročně…

Publikováno

dne

Oktoberfest v Mnichově je jedním z největších folklórních festivalů na světě, který každoročně přiláká přes 6 milionů návštěvníků. Pivní festival začíná v polovině září a pokračuje do první neděle v říjnu, trvá 16–18 dní. Je mimořádně oblíbený mezi místními obyvateli i zahraničními turisty a pro ekonomiku země generuje 1,25 miliardy eur ročně…

Prvně se musí narazit

Takže „O’zapft is!“ zvolá primátor bavorské metropole, co se v poledne narazí první sud piva dvěma údery. Tím oznámí, že je naraženo. Letos se v Mnichově konal již 190. ročník pivního festivalu Oktoberfest. Skončil 5. října. Hlavním středem oslav jsou velké i malé pivní stany, ale existují i ​​další rodinné atrakce, včetně bavorských jídelních specialit, karnevalových atrakcí, živé hudby, stánky se suvenýry a dalších. Návštěvníci Oktoberfestu se většinou oblékají do tradičních bavorských oděvů, muži nosí kožené kalhoty a ženy dirndl.

Málokdo zná staletou historii Oktoberfestu, jeho populární tradice a některá zajímavá fakta. Pojďme se na ně podívat:

Historický původ Oktoberfestu

Oktoberfest vznikl jako královský svatební obřad mezi princem Ludvíkem Mnichovským a princeznou Terezou von Sachsen-Hildburghausen v roce 1810. Tato veřejná událost trvala téměř týden a zakončila se koňským dostihem, který přilákal přes 40 000 občanů. Po tak velkolepé svatební oslavě se pár rozhodl pořádat výročí svatby každoročně. Akce však byla poprvé zrušena v roce 1813 kvůli napoleonským válkám.

Od roku 1814 se Oktoberfest stal plnohodnotným karnevalem s jednoduchými dřevěnými stánky, kde se podávalo pivo v půllitrových sklenicích. Přes velkou oblíbenost se v roce 1819 stal nejvyšší prioritou města a byl financován ze soukromých zdrojů. Přidání kolotoče a houpaček znamenalo posun směrem k zábavě a zvýšilo jeho atraktivitu. Taktéž se navýšil i zájem o účast bavorských pivovarů v nabídce jejich piva.

Oktoberfest se koná na mnichovském pozemku známém jako „Theresienwiese“, místním také jako „Festwiese“. Doslovný význam názvu Theresienwiese je „Terezina louka“, která byla pojmenována po samotné nevěstě. Toto místo s téměř 4 ha se v období Oktoberfestu stává místem zábavy, kterému nechybí absolutně nic.

Tradice Oktoberfestu v moderní době

Festival, který se skládá ze 17 velkých pivních stanů, 21 malých stánků, části Oide Wisen a výstaviště plného karnevalových atrakcí, si najde něco pro každého. Spotřebuje se zde až 7 milionů litrů piva. Během dne nabízí Oktoberfest klidnou a pohodovou atmosféru dostupnou pro rodiny s dětmi a seniory. S příchodem noci popová hudba nahrazuje folkovou hudbu, hlasitost se zvyšuje a rozpoutává se “akčnější” atmosféra. Zatímco Oktoberfest přijal různé inovace, festival si zachovává své tradice.

Každou první sobotu Oktoberfestu se koná pulzující bavorský průvod s názvem „Rachten- und Schützenzug“. První průvod se konal v roce 1887 a skládal se ze zdobených vozů, koňských povozů a pochodujících kapel, které se táhly přes pět kilometrů. Tato událost věrně zobrazuje bavorské tradice a účastníci se představují v tradičním bavorském oděvu a tančí folklorní tance. 

Charakteristickým znakem této akce je tradiční bavorský oděv, který nosí mnoho účastníků. Jak bylo zmíněno, muži nosí autentické kožené kalhoty (Lederhosen), často s kšandami, kostkovanou košilí a kloboukem. Ženy se však oblékají do barevných dirndlů. Tato tradice vznikla v 19. století, kdy se do Mnichova stěhovali lidé z venkova. Zpočátku byly tyto oděvy funkční, ale později se proměnily v tradiční kroje a staly se synonymem pro Oktoberfest. Sledovat účastníky, jak si v tomto klasickém oblečení užívají moderní a tradiční aktivity, je zábava.

Pivo pouze ze šesti mnichovských pivovarů

Všechna piva ve stanech Oktoberfestu pocházejí pouze ze šesti hlavních mnichovských pivovarů. Patří mezi ně Hacker Pschorr, Augustiner, Paulaner, Hofbräu, Spaten a Lowenbrau, tradičně podávaná ve “steinech” (litrových sudech). Tato piva se vaří pouze s použitím vody, ječného sladu, chmele a kvasnic v souladu s bavorským zákonem o čistotě piva, zavedeným v roce 1516, známým také jako „Reinheitsgebot“. To zajišťuje autentický zážitek pro návštěvníky festivalu.

Kromě moderní kuchyně se na menu Oktoberfestu nikdy nevytratí ani vydatné bavorské pokrmy připravované z autentických surovin. Stánky nabízejí široký výběr klasických pokrmů, od pečeného kuřete, vepřových kýt, grilovaného kuřete, ryb a volů, klobásy (Bratwurst, bílé klobásy), preclíky, štrúdl, císařský trhanec a mnoho dalších.

Další zajímavosti

Pivní stany Oktoberfestu se každý rok přestavují a bourají. Stavba stanů začíná v červenci a po dobu 10 týdnů ji staví 3 000 dělníků. Všechny stany jsou vyrobeny ze dřeva a oceli s betonovým základem. Oktoberfest je akce, které se můžete zúčastnit zdarma. Neplatíte za vstup a vstup do pivních stanů je také zdarma. Platíte pouze za pivo, další nápoje, občerstvení a atrakce.

Ačkoli se původně jednalo o Oktoberfest, od roku 1905 se oficiálně přesunul na září. Důvodem bylo neustále se měnící bavorské počasí, které je v říjnu obvykle chladné a vlhké s krátkými dny. Počasí je však v září příjemnější, což návštěvníkům umožňuje plně si užít venkovní aktivity. Úterý a čtvrtek každého týdne jsou dny pro rodiny s dětmi. Během těchto dnů jsou všechny atrakce na akci za poloviční cenu.

Ztracené a nalezené předměty z Oktoberfestu se každý rok po festivalu stávají muzeem zapomenutých předmětů. Nálezy od peněženek, telefonů, brýlí až po šperky nabízí veselý pohled do festivalového „opojného“ chaosu. Jen v loňském roce organizátoři shromáždili přes 4 000 ztracených předmětů.

A dále…

Zdálo by se, že s každoroční spotřebou téměř 7 milionů litrů piva jenom na Oktoberfestu, se bude řadit Německo na první místo v jeho konzumaci. Víme ale, že Češi mají nejvyšší spotřebu piva na obyvatele ve světě, 128 litrů ročně (2023). Německo se v tabulce pití piva umístilo s 88 litry na osobu až na třetím místě. Druhé místo patří Rakousku. Následuje Polsko a Rumunsko.

I když Němci nejsou mistry světa v pití piva, stále drží titul v jeho produkci. V Německu se nachází přes 1 500 pivovarů a více než 5 000 pivních značek, většina z nich v Bavorsku. V Německu se pohlíží na pivo (v rozumném množství) jako na lék. Koneckonců, skládá se z asi 93 % vody, ale nejen to, pivo obsahuje spoustu minerálů, jako je vápník, fosfor, hořčík a draslík. Obsahuje také různé vitamíny skupiny B (Pivní vitamíny). Pivo je čistě rostlinná a veganská specialita. Pomáhá i s urologickými potížemi. Pročišťuje ledviny a vyplavuje toxiny. Pacienti by ho neměli konzumovat příliš studené, a zda může obsahovat alkohol? To je třeba se poradit s lékařem nebo lékárníkem 🙂 (alespoň tak to mají v Německu).

Co je to původní hustota?

Pivo Oktoberfestu si kromě obsahu alkoholu stále zachovává svou původní hustotu, ale co to znamená? Jde konkrétně o obsah živin v pivu před kvašením. Vyrábí se ze sladového zrna, jehož škrob se během procesu rmutování mění na cukr. Součástí původní hustoty jsou také bílkoviny, aminokyseliny a vitamíny. Slouží jako živiny pro kvasinky: čím vyšší je původní hustota, tím více mohou kvasinky kvasit, což má za následek vyšší obsah alkoholu. Nejsilnějším pivem Oktoberfestu je pivo Hofbräu s 13,7 % původní hustoty a 6,3 % alkoholu.

Zákon o čistotě piva: proč byl vydán?

Každý obyvatel Bavorska zná zákon o čistotě piva z roku 1516, podle kterého je v pivu povolen pouze ječmen, chmel a voda. Proč byl ale vlastně vydán? Nejprve se jednalo o regulaci cen piva a ustanovení povolující pouze tyto tři ingredience. Bylo nejsnadněji vymahatelné. Dále šlo o ochranu občanů, konkrétně před „Grutem“, tj. reakčně nebezpečnými ingrediencemi, jako je anýz, kmín, jalovec, ale i muchomůrky, které se v některých dřívějších středověkých recepturách objevovaly. Zákon dodnes zůstává ústředním základem úspěchu mnichovského piva.

Pivní kultura v Mnichově

Mnichovské pivo je kultovní a tradičně hraje v Mnichově významnou roli. Pivo je nedílnou součástí mnichovského života od založení města (1158). Zejména v létě není nic lepšího, než se setkat v mnichovských pivních zahrádkách a zakončit večer pivem a skvělou večeří (spíše něčím mastnějším). Ale to není to jediné, co charakterizuje mnichovskou pivní kulturu. Je možné navštívit muzeum piva, muzeum Oktoberfestu a další zajímavá místa, pokud do této oblasti zavítáte. 

Zajímavá čísla

  • 30 % roční produkce bavorských pivovarů je spotřebováno během dvou týdnů festivalu.
  • 12 000 lidí je zaměstnáno na festivalu, z nich 1600 jako číšníci.
  • Pivo se čepuje do tzv. Maßkrug o objemu 1 litr. Servírka na bavorském folkovém festivalu jich unese až 12 najednou! Každý z těchto velkých pivních korbelů tedy obsahuje litr piva a váží  2,3 kg.
  • Na festivalu je 100 000 míst na sezení.
  • Pečených volů: 880 kusů
  • Párků: 219 443 kusů
  • Pečených kuřat: 459 279 kusů.

Byli jste už někdy nebo se chystáte příští rok?

Zdroje: 

www.oktoberfest.de

WIESEMAN, K. Historie Oktoberfestu.

KAFKA, Y. Oktoberfest Bilanz.

Oblíbené