Spojte se s námi


Různé

Jak upravit tradiční recept na cukroví, abyste se po Vánocích vešli do oblíbených kalhot?

Cukroví se vzdát nemusíte – Vánoce nejsou o odříkání. Stačí pár jednoduchých úprav, které sníží podíl cukru, tuku a kalorií, aniž by utrpěla chuť. A do nového roku vás pak žádná kila navíc doprovázet nebudou.

Publikováno

dne

Cukroví se vzdát nemusíte – Vánoce nejsou o odříkání. Stačí pár jednoduchých úprav, které sníží podíl cukru, tuku a kalorií, aniž by utrpěla chuť, a Váš recept na cukroví bude dokonalý. A do nového roku vás pak žádná kila navíc doprovázet nebudou.

Upravte si recept na cukroví k vaší spokojenosti!

Patříte k lidem, kteří rok co rok v předvánočním období projdou následujícím cyklem?

  1. fáze – probíhá obvykle koncem listopadu, je charakterizovaná pevným rozhodnutím, že letos o Vánocích „žádné cukroví, jenom zdravá, dietní strava, těch pár dnů to vydržím a basta!“
  2. fáze – nastupuje spolu s adventem, od sousedů se začíná linout vůně vanilkových rohlíčků a vy si říkáte: „No, tak něco málo upeču, co kdyby někdo přišel.“
  3. fáze – Vánoce jsou za rohem, level pokušení vrcholí, pevná vůle ztrácí svou sílu a kolegyně přinesla do práce domácí vaječňák.
  4. fáze – Štědrý den někde zapomněl klid a pohodu, místo toho přivál kupu stresu a tchýni. Kdo by v takové chvíli pil kafe bez vaječňáku a nepřikousnul k tomu trochu cukroví? Ledy jsou prolomeny, kalorická vlna nabírá na síle, předsevzetí se hroutí a vy…jíte prakticky cokoliv, co není zdravé a dietní.
  5. fáze – povánoční výčitky svědomí dorazily v plné síle. Na váhu si radši ani nestoupáte. Dusí vás pocit selhání.

Tohle všechno ale prožíváte úplně zbytečně. Na tom, že si o Vánocích chcete něco dopřát, není nic špatného. Naopak! Je to naprosto přirozená, geneticky zakódovaná záležitost. Už naši předkové měli období Vánoc spojené s tím, že se na stůl dostaly pochoutky, které si tam jinak z mnoha různých důvodů cestu nenašly. Pocit pohody máme během svátků úzce spojený s dobrým jídlem. A víte co?

Sváteční hodování si můžete dovolit

Tuhle větu byste nečekali? Jde vám o tipy, jak upéct méně kalorické cukroví? Nebojte, ty budou hned následovat. Jen si v krátkosti ujasníme, že období vánočních svátků trvá suma-sumárum asi dva týdny, to není ani 5 % z celého roku. Takže logicky mnohem víc záleží na tom, co a jak jíte v době mimovánoční.

Jestli si jinak jídlo vcelku hlídáte, hýbete se a vyhýbáte nadměrnému stresu, pak není nejmenší důvod, proč byste si měli odpírat s láskou upečené domácí cukroví nebo bramborový salát a řízek. No, a když to cukroví upečete nejenom s láskou, ale taky s využitím několika dobrých rad, které sníží obsah tuku či cukru, můžete se letos těšit na opravdu povedené Vánoce.

Nejprve doporučujeme si pečení předem připravit a patřičně naplánovat. Vánoční svátky nemají být o stresu, proto vám jistě pomůže, pokud si dopředu vyberete chutné recepty a pečení vašeho vybraného cukroví si správně načasujete. Užitečné rady a tipy na pečení vánočního cukroví najdete v přiloženém odkazu, případně v dalších článcích na našem webu a také na webu Vaření.cz.

Jak snížit obsah cukru

Upravit Váš recept na cukroví je jednoduché. Část cukru můžete totiž snadno nahradit alternativním sladidlem nebo vlákninou.

Místo 1/3 až 1/2 dávky cukru použijte:

  • Erythritol – má nulový obsah kalorií, hodí se téměř všech těst, sladí asi na 70 % v porovnání s běžným cukrem;
  • Xylitol – má podobnou sladivost jako cukr, ale výrazně méně kalorií, jen pozor, jestli se o cukroví někdy dělíte se svým čtyřnohým přítelem, xylitol je pro psy velmi nebezpečný;
  • Inulin nebo čekankový sirup – přidají vlákninu, sníží glykemický index, sirup dodá těstu vláčnost.

U lineckého, perníčků a těst, která potřebují karamelizaci, je vhodné ponechat minimálně

50 % klasického cukru, aby došlo ke zhnědnutí.

Jak snížit množství tuku

Část másla či jiného tuku můžete nahradit méně kalorickými variantami.

1/3 dávky másla nahraďte některou z následujících ingrediencí:

  • Polotučný tvaroh – dodá cenné bílkoviny, současně sníží obsah kalorií;
  • Jablkové pyré – tzn. rozvařená, rozmixovaná jablka, jsou vhodná do měkčích těst a muffinů;
  • Bílý jogurt nebo skyr – hodí se do těst, která mohou být trochu vlhčí.

U křehkých těst (linecké atd.) nahrazujte nanejvýš 1/4 tuku, jinak ztratí požadovanou křehkost. U ořechových těst můžete snížit celkový objem tuku tím, že 1/3 ořechů nahradíte jemnými ovesnými vločkami nebo mandlovou moukou.

Jak přidat více bílkovin

I těsta na vánoční cukroví je možné obohatit o bílkovinné složky, jako jsou:

  • Syrovátkový protein: nahraďte jím 10–20 % mouky (u lineckého spíš 5 – 10 %, u měkkého cukroví 15 – 20 %). Vhodný je proteinový prášek bez příchuti, ale dle druhu cukroví se nebojte použít i vanilkový nebo čokoládový;
  • Skyr nebo tvaroh: zkuste do dávky těsta přidat 2–3 lžíce, každý gram bílkovin navíc se počítá;
  • Jemně mleté ořechy – ano, jde sice současně i o zdroj tuků, ale ty jsou převážně zdravé, takže neváhejte nahradit část bílé mouky v těstech, která to umožní, právě moukou ořechovou.
  • Použijte kromě klasické pšeničné mouky i žitnou nebo ovesnou – obsahuje více bílkovin a vlákniny. Zpočátku je vždy vhodné přidat jen cca ¼ jiného druhu mouky a vyzkoušet, kolik dané těsto a vaše chuťové buňky snesou.

Jak zvýšit podíl vlákniny a dosáhnout lepšího pocitu nasycení

Tohle je důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Protože když vám budou stačit čtyři vanilkové rohlíčky místo čtrnácti, bude to rozhodně dobrá zpráva. I touto úpravou svůj recept na cukroví vylepšíte.

Nahraďte 20–40 % bílé mouky těmito variantami, dle typu cukroví:

  • ovesná mouka;
  • celozrnná pšeničná jemná mouka;
  • mandlová mouka – dodá i zdravé tuky;
  • kokosová mouka – měla by nahradit pouze 10 – 15 % mouky, protože hodně saje vodu.

Do těst na perníčky, sušenky a pracny můžete přidat vyšší podíl celozrnné mouky bez problémů; u lineckého raději nepřekračujte 25 %, aby zůstalo křehké.

Jak upravit náplně

Základní těsto tedy máme vyřešené, drobné úpravy ovšem snesou i krémy a polevy.

  • Máslový krém – 1/3 másla nahraďte mascarpone (ideálně v light formě), skyrem nebo tvarohem;       
  • Čokoládová poleva – smíchejte 70% čokoládu a jogurt, klidně v poměru1:1 (poměr je lepší vyzkoušet a odladit), výsledná poleva bude mít méně tuku a krémovější strukturu;
  • Ořechové náplně – přidejte nadrcené nebo jemně mleté vločky jako pojivo místo drcených piškotů, v receptu uvedenou dávku cukru můžete z 1/3 nahradit čekankovým sirupem.

V těchto případech váš recept na cukroví nepotřebuje náhražky

U některých tradičních receptů (pracny, čistě máslové krémy, křehké košíčky) se moc prostoru na velké zásahy nenabízí, protože by zkazily strukturu. Celkově se nesnažte osvědčený recept od babičky od základů změnit, i tady nejlépe funguje chytrý kompromis.

Docela jistě si chcete na cukroví hlavně pochutnat, zdravější a dietnější varianta je vítaným benefitem za předpokladu, že nezklamala chuť. Tak šťastné, veselé a přiměřeně kalorické Vánoce. A budeme rádi, pokud nám svůj recept na cukroví také nasdílíte!

Oblíbené