Spojte se s námi


Ostatní

Jak snížit spotřebu masa, a prospět tak životnímu prostředí? Britští vědci zjistili, že výborně fungují štítky jako u cigaret

Možná se blíží doba, kdy na baleném čerstvém nebo mraženém mase najdeme ostrá varování před jeho škodlivostí a negativním dopadem na lidské zdraví a ekologii. Jedna britská studie, publikovaná v časopise Appetite, totiž naznačila, že se jedná o poměrně účinné opatření. V čem tkví jeho podstata?

Publikováno

dne

Možná se blíží doba, kdy na baleném čerstvém nebo mraženém mase najdeme ostrá varování před jeho škodlivostí a negativním dopadem na lidské zdraví a ekologii. Jedna britská studie, publikovaná v časopise Appetite, totiž naznačila, že se jedná o poměrně účinné opatření. V čem tkví jeho podstata?

Chovat dobytek znamená ničit přírodu

Obecně se už ví, že chov hospodářského dobytka, zejména krav, přispívá ke zhoršování životního prostředí. Podle zprávy publikované Organizací pro výživu a zemědělství OSN (FAO) totiž chovy těchto zvířat produkují více emisí skleníkových plynů než doprava, a to až o 18 %. Jsou také zdrojem znečišťování vody a poškozování půdy.

Lidská společnost zažívá stále větší prosperitu v porovnání s minulostí, což se promítá do zvyšující se spotřeby masa a mléčných produktů. Je předpoklad, že globální produkce masa vzroste na 465 milionů tun v roce 2050 oproti 229 milionům tun v letech 1999 až 2001. Jenže živočišná výroba vytváří až 65 % z celkového celosvětového množství emisí oxidu dusíku, jenž se uvolňuje hlavně z hnoje a který je škodlivější než CO2.

Maso jako symbol luxusu

Ačkoliv výživoví odborníci široké veřejnosti představují nezdravost konzumace většího množství masa, kus pořádné flákoty na talíři je stále pro mnoho lidí zdrojem gastronomického zážitku z jídla, naplnění žaludku a symbolem toho, že na to přece mají. Nebudou se krmit vařenou čočkou nebo cizrnou, když si mohou bez problémů koupit kilogram hovězího zadního. A čím častěji, tím lépe.

Konzumace masa a civilizační choroby

Nadměrná konzumace masa vede ke vzniku civilizačních chorob. Jestliže budete mít maso na stole každý den, zaděláváte si na zdravotní problémy způsobené dnou, kornatěním tepen, mrtvicí a kardiovaskulárním onemocněním. Z výživového hlediska zcela postačí si dát maso maximálně dvakrát za týden.

Výzkum Durhamské univerzity

Vědci z univerzity v Durhamu zjistili, že štítky, které obsahují grafický obrázek na cigeretách varující před impotencí, srdečními chorobami či rakovinou plic, omezily jejich spotřebu. Podobného výsledku by rádi docílili i u konzumace masa. To by mohlo mít příznivý dopad na budoucnost planety Země.

Podle nedávného průzkumu YouGov se 72 % obyvatel Spojeného království považuje za konzumenty masa. Výbor pro změnu klimatu (CCC), který radí vládě ohledně jejího cíle nulových emisí, však uvedl, že Spojené království musí snížit spotřebu masa o 20 % do roku 2030 a o 50 % do roku 2050, aby je splnilo.

Docílit toho by šlo i pomocí varování o jeho škodlivosti pomocí štítků na balení masa. Výzkum provedený odborníky z Durhamské univerzity totiž ukázal, že jako nejúčinnější se projevilo varování milovníků masa před pandemií, která by v důsledku konzumace masa mohla vzniknout. Tito lidé snížili svůj výběr masných produktů až o 10 %. Zdravotní varování snížila výběr o 8,8 % a varování před zhoršením klimatu snížila výběr masa o 7,4 %.

Jak by se vám líbil balíček čerstvého masa s obrázkem varujícím před vznikem pandemie? Měl by pozitivní dopad na to, že byste svou spotřebu masných produktů omezili?

Zdroj: Theguardian.com, Is.muni.cz, Enviweb.cz

Oblíbené