Reality show
Hell’s Kitchen: Britská kulinářská show zamířila do Česka s Kašpárkem, který si na nic nehraje
Je to tu! Jedna z nejznámějších kulinářských reality show na světě zamířila i do českých televizí. Pořad je českou verzí mezinárodního formátu původně vytvořeného Gordonem Ramseym, kde soutěží 16 profesionálních kuchařů o pozici kreativního šéfkuchaře Radka Kašpárka.
Je to tu! Jedna z nejznámějších kulinářských reality show na světě zamířila i do českých televizí. Pořad je českou verzí mezinárodního formátu původně vytvořeného Gordonem Ramseym. Několik profesionálních kuchařů soutěží o pozici kreativního šéfkuchaře Radka Kašpárka.
Kouč Kašpárek
Tvrdý, náročný a sebevědomí kouč, kterého můžete znát především z pořadu Masterchef Česko, to je Radek Kašpárek. Rodák z Ostravy, který v momentální době zastupuje a vede pražské restaurace Field a 420 na Starém Městě. Jako rodilý Ostravák si své město Kašpárek nadmíru chválí, i přes to, že jeho cesta vedla do samotné Prahy.
Už od útlého věku se věnoval pečení i vaření. V Ostravě započal ovšem svoji gastronomickou kariéru a to na střední odborné škole se zaměřením na gastronomii. Po škole se vydal na dlouhou cestu do Německa a Rakouska, kde pracoval ve vysoce hodnocených restauracích a získal ne jedny malé zkušenosti.
Jeho restaurace, jak jsem výše zmiňoval, se spíše soustředí na moderní gastronomii, která klade důraz na lokální suroviny a sezónní produkty. Klade totiž důraz vždy na čerstvost a neustálým zkoumáním nových chutí. Jeho pokrmy jsou kreativní a kvalitní.
Pravidla
Hell’s Kitchen je reality show, kde jsou soutěžící rozděleni do dvou týmů, které každý večer soutěží v přípravě kompletního menu pro několik hostů a aby to byla soutěž, i zde se hraje na eliminaci jednoho ze soutěžících. Vždy je to na rozhodnutí právě Radka Kašpárka.
A jaká je finální cena pro vítěze? Vítěz získává místo šéfkuchaře v Kašpárkových restauracích, pěknou finanční odměnu ve výši 2,5 milionu korun a zviditelnění v médiích.
Účastníci
Ema Kremsky – jediná Slovenka, která se pochází z Bratislavy. Nyní žije v Praze a pracuje jako šéfkuchařka studené kuchyně v O2 aréně. ,,Mým největším kuchařským vzorem byly vždy tetky na vesnici, které uměly udělat nejlepší punčák a upéct tu nejlepší vánoční šunku.“ říká.
Pavel Švestka
Šéfkuchař v golfovém klubu Prague City Golf. Do Hell’s Kitchen se přihlásil, aby všem ukázal, jak je rychlý. ,,Do soutěže jsem se přihlásil asi proto, že jsem to bral jako velkou kulinářskou výzvu, budu se muset spolehnout, jen sám na sebe a vyzkoušet si, jak co všechno zvládnu.“
Daniel Bureš
Šéfkuchař v restauraci Pastař v Praze. Původem pochází z Benátek nad Jizerou. Do Hell’s Kitchen se přihlásil protože miluje výzvy a boj. Jeho velkým snem je vlastnit restauraci s rodinou. ,,U mě to bylo tak, že jsem měl vystudovanou střední školu v oboru gastronomie. A potřeboval jsem peníze na žití. Tak mi nezbylo nic jiného než vařit.“
Izabela Huczalová
Polsko-česká manažerka kavárny z Českého Těšína. Do soutěže se přihlásila, aby všem dokázala, že dokáže uspět v profesionálním kulinářském světě. ,,Už od malička měli rodiče restauraci a od svých patnácti jsem musela na brigádu, takže jsem vše pozorovala a moc mě to bavilo. Poté, co jsem odletěla v průběhu vysoké školy do Anglie, kde jsem pracovala v gastru, jsem si řekla, že si splním sen a otevřu si vlastní podnik.“
Hibi Ramadanová
Narodila se v Sýrii, ale celý život strávila v Plzni. Vystudovala mezinárodní vztahy a pracovala v médiích, ale vaření nakonec zvítězilo. Do Hell’s Kitchen se přihlásila, aby zjistila, zda dokáže zkrotit svoji temperamentní arabskou povahu. ,,Naši se přestěhovali do České republiky před třiatřiceti lety a otevřeli si v Karlových Varech restauraci. Vyrostla jsem v tom. Pak mě jednou napadlo přihlásit se do MasterChefa a potom přišla myšlenka vlastního bistra.“
Sierra Holanová
Američanka žijící v České republice. Jejím snem je stát se šéfkou michelinské restaurace. Ráda by cestovala po světě a ochutnávala dobré jídlo. Do Hell’s Kitchen se přihlásila, aby ukázala, že těžké začátky v české základní škole jí zocelily. ,,K vaření jsem se dostala, tak, že moje babička ani mamka neumí vařit, takže jsem to musela vynahradit já.“
Daniela Bystrická
Bývalá modelka pracuje v restauraci Entreé v Olomouci. Ve svých osmnácti letech se přestěhovala do Milána. Do Hell’s Kitchen se přihlásila z toho důvodu, že si chtěla ověřit, že vyměnit modeling za vaření je vlastně dobrá věc. ,,Vařit jednoduchá, silná jídla. Jídla, která známe, ale obohacená především o miso a koji, které ty chutě posouvají jinam. Chtěla bych vyjet do Japonska nebo Vietnamu a ochutnat chutě, které bych pak ráda předávala ve svých receptech.“
Miroslav Voňka
Šéfkuchař a majitel restaurace To je Bistro z Hradce Králové. Rád by se stal hoteliérem jako Robert De Niro ve filmu Casino. Do Hell’s Kitchen se přihlásil, aby Česku ukázal své kulinářské schopnosti. ,,Chtěl jsem být hoteliérem, ale to nejde, pokud nemáte svoji restauraci.“
Růžena Smolenová
Bývalá fotografka pocházející z Litomyšle je kreativní šéfkuchařka v pražírně kávy Doubleshot v Praze. Do Hell’s Kitchen se přihlásila, aby dokázala sobě i ostatním, že šamanský rituál, který ji na měsíce vyřadil z běžného života, nezanechal žádné následky. ,,Mým snem je otevřít si vlastní fastfood. Vše začala po návštěvě Anglie, kde jsem přijala jejich pracovní tempo, tehdy jsem objevila úplně jiný druh fastfoodů a zamilovala se do celého konceptu.“
Zdroj: Extra.cz, Nova.cz