Spojte se s námi


Historie

Vánoce na dvoře: Jak se v období adventu jedlo za vlády Karla IV.?

Dnes si už nedokážeme představit Štědrý večer bez kapra. I v těch rodinách, kde se tato ryba nepodává, se mluví o kaprovi jako o štědrovečerním pokrmu. V dobách minulých však byly vánoční hody mnohem rozmanitější.

Publikováno

dne

Dnes si už nedokážeme představit Štědrý večer bez kapra. I v těch rodinách, kde se tato ryba nepodává, se mluví o kaprovi jako o štědrovečerním pokrmu. V dobách minulých však byly vánoční hody mnohem rozmanitější.

Houby nebo šneci? Samozřejmě

Štědrovečerní večeře se v průběhu staletí opravdu hodně lišila a rozdíl byl samozřejmě i v tom, z jaké společenské vrstvy pocházela rodina, kde se zrovna večeřelo.

Chudé rodiny si na Vánoce mohly dopřát jen méně honosné pokrmy – třeba jídla z čočky či hrachu nebo jáhly. Často se na vánoční tabuli objevovaly houby, i dnes se v některých domácnostech připravuje houbový kuba. Poměrně překvapivé pro nás může být, že i chudší rodiny mohly mít na Vánoce třeba raka: raků byly v dobách čisté vody plné potoky a i nemajetní lidé si je mohli nachytat a užít si právě tuto pochoutku.

V minulosti patřily k vánočním pokrmům také šneci. Toto jídlo se v různých úpravách pomalu vrací i dnes. Pokud vás to zaujalo, můžete si najít podniky, které opět vánoční šneky nabízejí.

Co hodoval Karel IV.?

Když mluvíme o vánočním hodování, musíme si uvědomit, že v minulosti byl celý vánoční čas silně a neoddělitelně spojen s náboženskými zvyklostmi. To znamená, že takový císař Karel IV. musel dodržovat (a vzhledem k tomu, že šlo o opravdu zbožného muže, tak určitě doopravdy dodržoval) přísný půst.

Až po něm přišel čas hodování. Na královském dvoře si pak mohli pochutnávat na zpěvném ptactvu nebo nadívaných labutích. Stoly byly také plné divoké zvěře, kterou panstvo skolilo při honech. Opět nám může přijít poněkud překvapivé, že oblíbené bylo i veverčí maso.

Slavnostní tabuli doplňovalo ovoce (v zimním období třeba sušené nebo různě nakládané) či různé dezerty.

A co ten kapr?

Ryby se jedly i v minulosti, neboť byly povolené i v postní době. Tradičním štědrovečerním pokrmem se však kapr začal stávat až na konci 19. století. Nepřipravoval se však smažený, jak jej známe dnes, ale v úpravě namodro, která se občas dělá i dnes.

Druhou variantou byl kapr načerno, jehož chuť by nás dnes asi překvapila, neboť to byla v podstatě sladká úprava, doplněná třeba sušenými švestkami nebo perníkovým kořením a samozřejmě také černým pivem.

Zdroj: dotyk.cz; idnes.cz

Oblíbené