Spojte se s námi


Lifestyle

Jak jíst špagety jako pravý Ital? Odborník na etiketu vám poradí

Italská kuchyně již dávno překročila hranici země a vydala se dále do světa. Italská jídla, zejména těstoviny a slavnou pizzu, milují lidé v různých končinách. Víte, jak se správně jí špagety?

Publikováno

dne

Italská kuchyně již dávno překročila hranici země a vydala se dále do světa. Italská jídla, zejména těstoviny a slavnou pizzu, milují lidé v různých končinách. Víte, jak se správně jí špagety?

Na špagety s vidličkou a lžící?

Z italských těstovin se pravděpodobně nejčastěji vaří špagety s boloňskou omáčkou. Je to taková klasika, připravená z rajčat, cibule, mrkve a celeru a samozřejmě i mletého hovězího. V pohodě si ji uvaříte doma, nebo objednáte v restauraci.

Někteří se těstovinám typu špagety ve veřejném pohostinství raději vyhýbají, protože jíst je není úplně snadné. Servíruje se k nim zpravidla vidlička a polévková lžíce, což asi většina z nás považuje za běžné a i v Itálii tradiční. Kupodivu tomu tak není.

Kdo je William Hanson

Odborník na etiketu William Hanson (34) patří mezi největší britské autority v této oblasti. Pracuje ve vzdělávacím institutu etikety, ve kterém radí jednotlivcům, organizacím, diplomatům, VIP domácnostem, školám i filmařům, jak se správně chovat.

Populární je díky svým vystoupením v televizi, rádiu a oblíbený je i jeho podcast Help i Sexted My Boss. Píše pravidelně sloupky pro Daily Telegraph online.

William Hanson napsal už tři knihy o etiketě The Bluffer’s Guides to Etiquette (2013), Entertaining (2018) a Protocol To Manage Relationships Today (2020). A rozepsanou má knihu čtvrtou, která by měla vyjít v listopadu 2023.

Jak by se měly špagety správně jíst?

I konzumace italských špaget má svá pravidla. Podle odborníka na etiketu Williama Hansona lidé dělají chybu, když je jedí pomocí vidličky a lžíce. Italové si totiž vystačí s pouhou vidličkou, kterou je třeba držet v dominantní ruce (praváci v pravé, leváci v levé ruce).

A jak správně špagety jíst? Vidličkou naberete špagety a budete s ní otáčet tak, aby se špagety na vidličku namotaly a vytvořily úhledné sousto, které pak vložíte do úst. Zapomeňte na to, že byste do sebe špagety nasávali. To je naprosté faux paus.

Vhodným talířem k servírování špaget je hluboký nebo rovnou větší miska podobného rozměru, z níž se lépe konzumují. Tvrdý sýr, nejčastěji parmezán, se podává nastrouhaný v menší misce se lžící, s níž si každý sýru nabere tolik, kolik má rád.

Zdroje: www.dailymail.co.uk; www.celebsages.com

Oblíbené