Různé
Burčák: Vše, co jste o něm chtěli vědět, ale báli jste se zeptat
Sezóna burčáku je v plném proudu a milovníci vína jej konzumují po litrech. Patříte k nim i vy? Pokud si babí léto neumíte bez tohoto nápoje představit, rozhodně nepřestávejte číst. Dozvíte se, co je to vlastně burčák, jak přišel ke svému jménu a kde všude se běžně konzumuje.
Sezóna burčáku je v plném proudu a milovníci vína jej konzumují po litrech. Patříte k nim i vy? Pokud si babí léto neumíte bez tohoto nápoje představit, rozhodně nepřestávejte číst. Dozvíte se, co je to vlastně burčák, jak přišel ke svému jménu a kde všude se běžně konzumuje.
Co je to vlastně burčák?
Uměli byste popsat, co je burčák? Snadno zapamatovatelná definice zní následovně. Částečně zkvašený mošt z vinné révy, který je vlastně meziproduktem při výrobě klasického vína, a je typický vyváženým a chuťově harmonickým poměrem alkoholu, cukru a kyselin.
Kdy je burčáková sezóna?
V České republice probíhá burčáková sezóna od 1. srpna do 30. listopadu. V tomto časovém rozmezí se totiž u nás může prodávat. Zároveň je důležité, aby byl vyroben pouze z hroznů které vyrostly a byly zpracovány v Česku.
A kam na burčák? Pokud jste si mysleli, že na burčáku si pochutnává téměř celý svět, jste na omylu. Jeho konzumace je totiž typická pouze pro Česko, Slovensko, Rakousko a Německo.
Jak poznat kvalitní burčák na první pohled?
Nemyslíte si o sobě, že jste protřelí znalci vína a již se vám několikrát stalo, že vám bylo po tomto sladkém vinném nápoji nevolno? Aby se to neopakovalo, konzumujte pouze kvalitní a chutný burčák.
Jak ho poznáte? Stačí se důkladně podívat na obsah lahve. Vidíte v ní nějakou aktivitu? V burčáku musí být živo a měli byste snadno spatřit oxid uhličitý v podobě malých bublinek.
Jak přišel ke svému jménu?
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak burčák přišel ke svému jménu? Nejedná se o nic složitého či záhadného. Jeho název pochází z moravského nářečí. Jak totiž víme, v tomto nápoji dochází k řadě bouřlivých procesů a právě slovo bouřit stálo u zrodu jeho názvu.
Pět základních druhů podle stádia kvašení
Věděli jste, že burčák se dá dělit podle stádia kvašení? Existuje burčák sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. Nutno podotknout, na jeho konzumaci je potřeba dávat si velký pozor a pochopitelně jej nepít, pokud se chystáte například řídit.
Viděli jste snímek Bobule? Divákům přibližuje život na Moravě a také v něm narazíme na ukázku toho, jak by rozhodně nemělo probíhat převážení burčáku v autě.
Protože nápoj neustále pracuje, nezapomeňte na pravidelné odpouštění oxidu uhličitého. Nepříjemného zápachu z explodující láhve se totiž budete dlouho zbavovat.
Pijte jej proto s rozumem a mírou. Nenechte se zmást sladkou chutí a nezapomínejte na to, že burčák v sobě obsahuje alkohol.
Zdroj: Stoplusjednička, vinazmoravyvinazcech.cz
-
Zajímavostipřed 7 dny
Příběh letu 593: Teenager si hrál na pilota, tragédii nikdo nepřežil
-
Reality showpřed 1 týdnem
Zrádci míří do finále: Johny je emotivní lama, Honza odjištěný granát a Nicole na trní
-
Historiepřed 6 dny
Smrduté tajemství luxusního zámku aneb Nedostatečná hygiena ve Versailles
-
Reality showpřed 2 týdny
Hell’s Kitchen 14. díl: Vyhození nejméně oblíbené soutěžící, která je nejlepší v kuchyni, se nepodařilo