Spojte se s námi


Cestování

Azorské ostrovy. Proč navštívit nejzelenější ostrovy světa?

Devět azorských ostrovů rozkládajících se v Atlantiku, vzdálených od světa a z velké části odkázaných jen samy na sebe. Po staletí jsou místem života odolných lidí. Dnes přitahují cestovatele toužící po kontaktu s přírodou, hledající ticho a chuť ovoce dozrálého v jedinečném klimatu.

Publikováno

dne

Devět azorských ostrovů rozkládajících se v Atlantiku, vzdálených od světa a z velké části odkázaných jen samy na sebe. Po staletí jsou místem života odolných lidí. Dnes přitahují cestovatele toužící po kontaktu s přírodou, hledající ticho a chuť ovoce dozrálého v jedinečném klimatu.

Jediné čajové plantáže v Evropě

Na ostrově São Miguel, největším ostrově Azorských ostrovů, se dochovaly dvě manufaktury, kolem nichž se s úchvatnou krásou táhnou jemné linie čajových keřů. Azorské plantáže zažívaly zlaté časy v 19. století, kdy jich na ostrově bylo více než tucet. Konkurence však udělala své a místní produkce neměla proti světovým gigantům šanci.

Obě továrny si zachovaly komorní charakter. Na plantáží Gorreana přijíždí o něco více turistů. Porto Formosa je vynikající volbou pro ty, kteří sní o pití čaje téměř na samotě. Na Azorských ostrovech se pěstuje také káva, většinou se však jedná o dvorní plantáže.

27 druhů velryb

Vody Atlantiku kolem Azorských ostrovů, ohřívané golfským proudem, jsou oblíbeným místem mořských savců. Vyskytuje se zde mimo jiné 27 druhů velryb, včetně plejtváka obrovského a plejtváka myšoka. Nechybí ani delfíni. Obyvatelé Azorských ostrovů se po staletí věnovali lovu velryb, ale od roku 1980 byl lov velryb zakázán a harpunové výpravy se změnily v exkurze pro turisty, kteří se chtějí dostat do kontaktu s přírodou. Plavba není levná. Organizátoři nás však ujišťují, že uvidíme mořské živočichy zblízka.

Nejchutnější ananasy

Jsou o něco menší než ty z Jižní Ameriky a Havaje, ale i tak dokáží intenzitou svého aroma srazit na kolena. Ananasy se na Azory dostaly v polovině 19. století, kdy nahradily citrusy zdecimované nemocemi. Dnes je to jedna z chutí spojovaných s portugalskými ostrovy.

Ovoce roste na keřích ve sklenících postavených ze dřeva a skla. Největší počet plantáží se nachází ve Fajã de Baixo, předměstí Ponte Delgada, hlavního města ostrova São Miguel. Tam si můžete pěstování nejen prohlédnout, ale také ochutnat ananasový likér.

Horké prameny

Sopečný původ Azorských ostrovů je nejlépe patrný v oblasti Furnas na ostrově São Miguel. Vesnice leží v kráteru a vůně síry, která se vznáší ve vzduchu, vám nedá zapomenout, že se procházíte po aktivní sopce. Abyste nemuseli příliš myslet na nebezpečí erupce, je nejlepší se vykoupat v některém z caideras, přírodních pramenů horké vody. Bazény bohaté na hydrogenuhličitany sodíku, boru a fluoru přinášejí návštěvníkům relaxaci a úlevu od celé řady neduhů.

V blízkosti pramenů se připravuje cozido, místní pokrm z masa a zeleniny. Nádoba s přísadami se zakope do země vedle gejzírů a po několika hodinách se vyndá a připraví k použití.

Vůně plevele

Flores, jeden z menších Azorských ostrovů, se pyšní titulem nejkrásnějšího ostrova souostroví. Už podle svého názvu: „Flowers“, slibuje rajský zážitek. A skutečně, vzdálit se od pobřeží se rovná pádu doprostřed úchvatné zahrady. Hlavními aktéry této podívané jsou hortenzie kaskádovitě se svažující po mírných svazích ostrova. Při pohledu na ně je těžké uvěřit, že tyto květiny jsou vlastně běžným plevelem. Objevily se náhodou asi před 150 lety, přivezeny z Dálného východu, a staly se azorským symbolem.

Zdroje: travellblog, redakce, NationalGeography

Oblíbené