Spojte se s námi


Novinky

Možnost splavnění Labe by zpřístupnila další přírodní krásy. Radní odsouhlasili realizaci studie

Publikováno

dne

Radní Hradce Králové oprášili starou vizi na splavnění Labe. Návrhem, který padl ze strany Paroplavební společnosti, se zabývali již v roce 1989, ale neúspěšně. Nyní radní odsouhlasili tvorbu technického i ekonomického návrhu na splavnění mezi Hradcem, Smiřicemi a Josefovem.

V současné době končí vodní cesty v Opatovicích. Studie by měla být hotova do konce léta a měla by vyjít na půl milionu korun.

Podle některých by splavnění řeky až do Josefova zvýšilo turistický potenciál okolí. Návrh zaujal i starostu Smiřic Luboše Tuzara, který dle portálu idnes.cz vyzdvihuje především propojení cyklistických stezek, které vedou např. do Kuksu, s těmi vodními.

Opačný názor má Josef Horáček – starosta Jaroměře. Ten vnímá plán spíše negativně a to především z ekonomické stránky. Finance by podle něj šly užít spíše na jiné, potřebnější věci a apeluje i na stránku ochrany přírody, která by byla v přívalu turistů více zasažena.

Nová studia by měla být hotova do konce srpna. Poté se předloží Ředitelství vodních cest, které by mělo následně začít připravovat realizaci. Podle náměstka primátora pro oblast investic v Hradci Králové Jiřího Bláhy (ODS) není vyloučena ani investice ze strany státu. Tedy by to nemuselo být tak velké zatížení pro městský rozpočet.

V České republice již funguje celá řada vodních cest, např. na Moravě, které se hojně využívají. Za zmínku určitě stojí Baťův kanál na jižní Moravě, který v roce 2018 oslavil 80 let. Dobře propojené jsou také toky na Vltavě.

Zda-li se ve stejných „vodních stopách“ vydá i řekla Labe je zatím nejasné. Základní studie jsou zatím ve fázi příprav. Nicméně stejnou vizi měli už naši předci za dob císaře pána Františka Josefa I., kteří chtěli Hradec Králové a Pardubice propojit vodní cestou.

Zdroj: iDNES, Deník, Český rozhlas Hradec Králové

Oblíbené