Spojte se s námi


Novinky

Sankce proti Rusku zesílí, řekl rakouský kancléř Nehammer. Rusové však jednání odmítají a připravují velkou ofenzivu

Publikováno

dne

Otevřený a nepříliš přátelský rozhovor – takto by se dalo interpretovat jednání mezi rakouským kancléřem Nehammerem s ruským prezidentem Putinem. Ruští představitelé nejenže odmítají přímá jednání, ba dokonce připravují tvrdou ofenzivu vůči Ukrajině a jejímu lidi. Následovat také mají další sankce.

Pachatelé válečných zločinů musí být postaveni před válečný soud a pokud budou lidé na Ukrajině stále umírat, nové sankční balíčky budou pro Rusko zdrcující – to na jednání s Vladimirem Putinem pronesl rakouský kancléř Karl Nehammer.

Otevřený a nepříliš přátelský rozhovor ovšem nepřinesl žádný výraznější úspěch. Rusové přímá jednání odmítají a dokonce mají připravovat velkou ofenzivu.

„Byli jsme konfrontováni s tím, že na východě Ukrajiny bude brzy ofenziva, která bude mít zničující dopad na civilisty. Už teď ukrajinské jednotky vědí, že ruská armáda je chce obklíčit, aby je rozdrtila,“ vysvětloval Nehammer před novináři na rakouském velvyslanectví v Moskvě, jehož slova ocitoval The Guardian.

Ruská média pak uvádějí, že se jednání mezi prezidentem Putinem a rakouským kancléřem odehrála za zavřenými dveřmi, a to přímo v Putinově rezidenci Novo-Ogaryovo nedaleko Moskvy.

Ono setkání se navíc konalo v době, kdy ministři zahraničí EU diskutovali o uvalení dalších sankcí, konkrétně na ruskou ropu.

Americký prezident Joe Biden zase tlačí na vládu Indie, aby nezvyšovali a nepodporovali dovoz ropy z území Ruské federace.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis ovšem nevěří v žádná jednání, jelikož podle něj prý již žádná diplomacie nepomůže.

Na základě posledních informací momentálně Putina od nádcházející tvrdé ofenzivy na Ukrajinu nedokáže nic odradit. Kreml to prý dokonce označuje za „speciální vojenskou operaci“.

Rakousko se tak soustředí na poněkud významnou humanitární pomoc Ukrajině, Nehammerova slova podpořil také německý kancléř Olaf Scholz, jenž podpoří jakékoli diplomatické snahy o ukončení války na Ukrajině.

Zdroje: The Guardian, České noviny

Oblíbené