Spojte se s námi


Zajímavosti

Jaká je historie solených bramborových chipsů? Původně se jedly neochucené

Zná je snad každý. Soleným brambůrkám bývá v supermarketech věnována poměrně velká plocha regálů, kde najdete různé značky a různé příchutě této dobroty. Ač jsou výživovými poradci zatracovány, kupují se do mnoha domácností jako pohoštění pro hosty nebo mlsání k televizi. Odkud se brambůrky vzaly?

Publikováno

dne

Zná je snad každý. Soleným brambůrkům bývá v supermarketech věnována poměrně velká plocha regálů, kde najdete různé značky a různé příchutě této dobroty. Ač jsou výživovými poradci zatracovány, kupují se do mnoha domácností jako pohoštění pro hosty nebo mlsání k televizi. Odkud se brambůrky vzaly?

Domovinou je Velká Británie

Kdo by si byl myslel, že za vznikem solených bramborových lupínků stojí některý z výrobců v USA, tak se mýlí. Nejstarší recept na jejich přípravu se objevil v bestselleru Williama Kitchinera The Cook´s Oracle (Kuchařovo orákulum), který byl vydán už v roce 1817.

V knize se píše, že brambory je třeba oloupat na hobliny, jako byste loupali citron. Pak je osušíte v utěrce a smažíte na sádle. Jiný recept z roku 1825 doporučuje brambory nakrájet na velmi tenké plátky a smažit na přepuštěném másle.

George Crum a jeden nespokojený zákazník

Další legenda o vzniku bramborových lupínků vypráví příběh šéfkuchaře George Cruma, který v polovině 19. století pracoval v restauraci Moon´s Lake House v Saratoga Springs ve státě New York. George Crum (nebo také George Speck) byl příslušníkem kmene Mohawků s afroamerickými předky. Vynikal svými kulinářskými dovednostmi.

Byl to údajně právě on, kdo věčně nespokojenému zákazníkovi předložil na tenko nakrájené a osmažené bramborové lupínky – známé později jako Saratoga chips. Tuto myšlenku zpopularizovala ve svých reklamách v 70. letech 20. století společnost St. Regis Paper Company, která vyráběla obaly na chipsy.

Průmyslová výroba chipsů a jejich příchuť

Za nejstarší firmu, která brambůrky v USA vyráběla masově, se považuje Mikesell´s Potato Chip Company sídlící v Daytonu v Ohiu. Založena byla v roce 1910. V té době se ovšem bramborové lupínky konzumovaly bez příchutě, dokonce i bez soli.

S nápadem je osolit, přišel Frank Smith ze společnosti Smiths Potato Crisps Company, jež vznikla v roce 1920. Smith společně s chipsy začal do sáčku přidávat sůl.

Převratným vynálezem byla plynová chromatografie v 50. letech minulého století. S její pomocí bylo možné začít vyvíjet různé příchutě v potravinářství. Využil toho majitel irské společnosti Tayto, Joe Spud Murphy, kterému se jako prvnímu podařilo vyrobit kořeněné bramborové lupínky. Příchuť měly sýr a cibule.

Zdroj: Express.co.uk, Wikipedia.org

Oblíbené