Zajímavosti
Jaká je historie solených bramborových chipsů? Původně se jedly neochucené
Zná je snad každý. Soleným brambůrkám bývá v supermarketech věnována poměrně velká plocha regálů, kde najdete různé značky a různé příchutě této dobroty. Ač jsou výživovými poradci zatracovány, kupují se do mnoha domácností jako pohoštění pro hosty nebo mlsání k televizi. Odkud se brambůrky vzaly?
Zná je snad každý. Soleným brambůrkům bývá v supermarketech věnována poměrně velká plocha regálů, kde najdete různé značky a různé příchutě této dobroty. Ač jsou výživovými poradci zatracovány, kupují se do mnoha domácností jako pohoštění pro hosty nebo mlsání k televizi. Odkud se brambůrky vzaly?
Domovinou je Velká Británie
Kdo by si byl myslel, že za vznikem solených bramborových lupínků stojí některý z výrobců v USA, tak se mýlí. Nejstarší recept na jejich přípravu se objevil v bestselleru Williama Kitchinera The Cook´s Oracle (Kuchařovo orákulum), který byl vydán už v roce 1817.
V knize se píše, že brambory je třeba oloupat na hobliny, jako byste loupali citron. Pak je osušíte v utěrce a smažíte na sádle. Jiný recept z roku 1825 doporučuje brambory nakrájet na velmi tenké plátky a smažit na přepuštěném másle.
George Crum a jeden nespokojený zákazník
Další legenda o vzniku bramborových lupínků vypráví příběh šéfkuchaře George Cruma, který v polovině 19. století pracoval v restauraci Moon´s Lake House v Saratoga Springs ve státě New York. George Crum (nebo také George Speck) byl příslušníkem kmene Mohawků s afroamerickými předky. Vynikal svými kulinářskými dovednostmi.
Byl to údajně právě on, kdo věčně nespokojenému zákazníkovi předložil na tenko nakrájené a osmažené bramborové lupínky – známé později jako Saratoga chips. Tuto myšlenku zpopularizovala ve svých reklamách v 70. letech 20. století společnost St. Regis Paper Company, která vyráběla obaly na chipsy.
Průmyslová výroba chipsů a jejich příchuť
Za nejstarší firmu, která brambůrky v USA vyráběla masově, se považuje Mikesell´s Potato Chip Company sídlící v Daytonu v Ohiu. Založena byla v roce 1910. V té době se ovšem bramborové lupínky konzumovaly bez příchutě, dokonce i bez soli.
S nápadem je osolit, přišel Frank Smith ze společnosti Smiths Potato Crisps Company, jež vznikla v roce 1920. Smith společně s chipsy začal do sáčku přidávat sůl.
Převratným vynálezem byla plynová chromatografie v 50. letech minulého století. S její pomocí bylo možné začít vyvíjet různé příchutě v potravinářství. Využil toho majitel irské společnosti Tayto, Joe Spud Murphy, kterému se jako prvnímu podařilo vyrobit kořeněné bramborové lupínky. Příchuť měly sýr a cibule.
Zdroj: Express.co.uk, Wikipedia.org
-
Rady a tipypřed 2 týdny
Z kreditní karty mi začaly mizet tisíce korun. Klíčové je ihned reagovat
-
Reality showpřed 1 týdnem
Mary Pavlova promluvila o lásce, polibcích a tajemstvích z vily Bachelora!
-
Filmy a seriálypřed 2 týdny
Krimi série Studna: Ve Vonoklasech začíná být dusno. Sousedé se nesnesou, pomluvy a nadávky jsou na denním pořádku
-
Zajímavostipřed 1 týdnem
Američan zemřel, když se pokoušel uprchnout od civilizace. Žil v opuštěném autobusu, který poté „zabil“ další lidi