Zajímavosti
Další úspěch České republiky aneb Když se stal frgál jedním ze světově uznávaných pokrmů
První písemná zmínka o valašském frgálu, starém moravském koláči, pochází z roku 1826. Označení „frgál“ pochází ze slangového slova pro „deformovaný“ a používalo se k označení koláčů nebo dortu, které se prostě nepovedly. Jejich příprava je silně spjata se slavnostními příležitostmi.

První písemná zmínka o valašském frgálu, starém moravském koláči, pochází z roku 1826. Označení „frgál“ pochází ze slangového slova pro „deformovaný“ a používalo se k označení koláčů nebo dortu, které se prostě nepovedly. Jejich příprava je silně spjata se slavnostními příležitostmi.
Ne všichni si ho mohli dovolit péci
Tradičně ho mohly konzumovat pouze bohatší rodiny o běžných nedělích, zatímco zbytek moravské společnosti ho připravoval na svatby a jiné náboženské příležitosti, jako jsou křtiny, Vánoce a Velikonoce. Toto sladké valašské pečivo z kynutého těsta s pestrou škálou náplní a drobenkou si zajistilo místo mezi 100 nejlepšími pokrmy světa, jak uvádí nejnovější žebříček tradičních jídel pod názvem Taste Atlas Awards. Ten vychází z více než milionu recenzí od gurmánských nadšenců a odborníků z celého světa.
Valašský frgál se v nejnovějším žebříčku umístil na 99. místě, čímž se stal jediným zástupcem naší země mezi nejlepšími pokrmy světa. Je to určitě veliký úspěch, jelikož se zúčastnilo více než 2000 konečných návrhů pro vyhlášení těch 100 nejlepších na celém světě.
Chráněná regionální specialita
Frgál, který je od roku 2013 držitelem chráněného označení EU, lze označit jako „pravý valašský frgál“ pouze tehdy, pokud je vyroben v tradičním moravském regionu. Pečivo se vyrábí z kynutého těsta s různými náplněmi, nejčastěji hruškou, mákem, tvarohem, povidly, ořechy nebo marmeládou, přičemž hruška je považována za prapůvodní náplň.
„Základem jsou především kvalitní suroviny, mléko, vejce a mouka,“ říká cukrářka Petra Stoklasová z Resortu Valachy, která frgál peče od svých 15 let a nyní vede workshop věnovaný tomuto oblíbenému pečivu. „Naše prababičky používaly domácí škvařené kachní sádlo, ale to nahradilo klasické máslo,“ dodává. “Kdo však má možnost přístupu k domácímu sádlu, doporučuji ho použít. Výsledek je nezaměnitelný,” uvedla.
Historie
Kořeny frgálů sahají hluboko do české kulinářské historie, přičemž první dochované zmínky pocházejí z roku 1826. Zajímavé je, že termín „frgál“ původně označoval zbytky nebo nepovedené pečivo. Tedy, jak již bylo zmíněno, něco “deformovaného”.
Zajímavostí také je, že původně frgál obsahoval i slané náplně včetně zelí, červené řepy, ředkve (tuřínu) a mrkve, které se samozřejmě výrazně lišily od dnešních sladkých druhů. Od těchto variant se ale postupně upouštělo.
Kde najdete frgál?
V hlavním městě není frgál zdaleka tak rozšířený jako klasické “malé” koláče. Kolacherie s pekárnami na Starém i Novém Městě v Praze jsou jedním z mála míst, kromě farmářských trhů, kde můžete ochutnat kvalitní frgál ve valašském stylu. Na Moravě je to samozřejmě na více místech, a na samotném Valašsku domácí tradice pečení přetrvává.
Podle majitelů některých pekáren v Praze jsou frgály opravdu oblíbené u zahraničních turistů. “Američani, když se v pekárnách poptávají, hledají pod “svým označením” – velká sladká pizza. Stejně tak jim ale chutná i trdelník”, uvádějí.
Vítězové prvních tří míst
Ceny Taste Atlas každoročně porovnávají tisíce tradičních pokrmů z celého světa na základě platných hodnocení a pravidel ve své databázi. V žebříčku se letos na prvním místě umístil pokrm “kolumbijská lechona” – jde o tradiční pokrm, který se skládá z pečeného selete plněného cibulí, hráškem, čerstvými bylinkami a různým kořením. Sele se peče až 12 hodin, dokud maso není měkké a šťavnaté, kůže křupavá. Pokrm se obvykle připravuje na oslavy a slavnosti.
Na druhém místě skončila “neapolská pizza” – je klasická italská pizza z Neapole, která se vyznačuje měkkým, tenkým středem a nadýchanou krustou s vysokými okraji (cornicione). Připravuje se z jednoduchého těsta z mouky, vody, soli a droždí, pečeného v peci na dřevo při extrémně vysokých teplotách. Obvykle se omezuje na kvalitní suroviny jako San Marzano rajčata, čerstvá mozzarella a bazalka.
Třetí místo patří “brazilskému steaku picanha” – Picanha je steak ze svrchní části hovězího, nazývaný „rump cap“ – horní část hovězí kýty nebo „sirloin cap“ – roštěnka, který je charakteristický svou silnou vrstvou tuku na vrchní straně. Tento tuk při pečení dodává masu šťavnatost a chuť. Tradičně se Picanha připravuje na grilu nebo v churrascarias – brazilských steakhousech, kde se maso podává na rožni či jehlách. Vybrali byste si? Dobrou chuť!
Zdroje: www.tasteatlasawards.com, www.gurmet.cz

-
Zajímavostipřed 5 dny
Krimi ze světa: Třináctiletá dívka beze stopy zmizela, objevila se znovu po 22 letech
-
Historiepřed 1 týdnem
Vlak svobody: Nejpodařenější hromadný útěk z komunistického Československa na Západ
-
Zajímavostipřed 2 týdny
Kvíz: Víte, kde pramení české a moravské řeky?
-
Politikapřed 1 dnem
Korejská pohyblivá pevnost aneb Když se severokorejský vůdce vydá na cesty